pondělí 30. března 2020

Dominik Otto 30.3.2020

Dobrý den, 
chtěl bych Vám ukázat postup v mém návrhu.
snímek z roku 1954:

navrhovaná nová situace:

zklidnění a ujasnění dopravní situace ulic Kramoly, Varšavská, Hviezdoslavova a Národního odboje:
vytyčení nových stromořadí
zlepšení povrchů , chodníků
přechody
lepší návaznost na řeku
vzpomínka na náměstí úřadu
axonometrie 



navrhované novostavby jsou 
blok A – blok městský, s městskými byty + pár byty na prodej. poloveřejný vnitroblok, drobné obchody
blok B – blok baugruppe + drobný bytový development (klidnější , postranní ulice)
blok C – blok developerský , kanceláře + komerční parter
(parkování v podzemních garážích všech tří bloků) 

Můj záměr je prověřit dostavbu tří bloků a její navázání na současnou strukturu části Střekova. Vycházím z utopické představy, že pozemek vlastní město. Chci dobře propojit celky, navrhnout přiměřenou funkci a k tomu odpovídající formy , fasády. 
Na kontext chci navázat skrze cihlu, která je v lokalitě od 20. let 20. století používaná, viz: 


koláž – křižovatka Varšavská a Hviezdoslavova

koláž: příjezd (ulice Nár. Odboje)
zde jsem zkusil výškovou dominantu, nakonec zbyla pouze jako ustoupené podlaží. Myslím, že blok C by si jí ale zasloužil. 
Dominantní je zde silo, Dále nový most od R. Kouckého. potom krajský úřad.


koláž: vnitroblok A
Děkuji za názor, 
D.O





1 komentář:

  1. Dominiku, především prosím, udělejte svému příspěvku hlavičku jako ostatní a pak přidejte i tzv.štítek. To vše proto, abychom se v blogu i do budoucna vyznali.

    Jako pozitivní hodnotím především systematické rozpracovávání úvodní úvahy. Sympaticky konzervativní přístup, u kterého se těším na finální prezentaci.

    Jestli tomu dobře rozumím, tak variabilita bloků by byla zajištěna rozdílností přístupu vlastníků a „hybatelů“ každého z nich. Všechny tři bloky tedy být stejné mohou a nemusí. Je tu velká pravděpodobnost, že by se realizace rozložila v čase, architekt by také asi nebyl stejný. To by mohlo dopadnout dobře. Výsledkem této studie by pak byla vlastně jen jedna A4, kde by byly pro toto území regulační podmínky…

    Předpokládám, že v právě zpracovávané studii se pokusíte tuto jemnou variabilitu buď postihnout návrhem, nebo pro zjednodušení uděláte vše stejně.

    Redukujete šířku ulice N.odboje – to mi přijde dobré, ale nejsem si jist, jestli profil Hviezdoslavovy i té zadní – myslím Mánesovy není příliš stísněný. Podle předloženého nedokážu posoudit. Týká se to možná i ulice Varšavské – nezužujete ji?

    Z hlediska objemu mi také tři patra plus jedno ustoupené přijde adekvátní. Jsem zvědav, jak se vyrovnáte s tím nárožím u soudu. Jak reagovat na sousedství otevřeného modernistického bloku. Připadá mi, že zvolené materiály i měřítko je tak dominantní, že nároží nějaké moc velké výškové hrátky ani nevyžaduje.

    Ta otevřenost do vnitrobloku bude skvělá. Celý blok bude tedy působit skvěle obytně – jak venkovním členěním fasády, tak i touto parafrází na pavlače. Jsem ale zvědav, jak dopadne podrobnější členění, toto je přece jen nástřel. Už by také bylo dobré dát dohromady jednotlivé půdorysy – zejména suterény, jak s parkováním, jaký bude konstrukční rastr domu. Pak samozřejmě parter – jak bloky budou prostupné, jak budou přístupné ty větší obchody, jaký by měl být charakter jednoho každého vnitrobloku – bude tam nějaká vazba na způsob developování?

    Pokračujte tedy směle dále :).

    O.B.

    Na závěr sem dávám k volnému využití fotky, které jsem na parcele za krásného počasí dělal s širokoúhlým objektivem, jestli to k něčemu bude:
    www.uschovna.cz/zasilka/WRVVHXKJEVGFP4BY-956
    A zde ještě, jak se pokoušíme pracovat se zadáním supermarket na tuto parcelu:
    https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2020/03/usti-strekov-02.html

    OdpovědětVymazat