sobota 2. května 2020

Vasyl Nykolyshyn: projekty doby nezavislosti

Revitalizace Spaskeho bastionu a namesti kolem cirkve Spasa

Úkolem bylo zorganizovat oblast kolem kostela Spasitele na Berestově. Je oddělena od parku slávy baštou pevnosti Pechersk a stojí v hlubinách Lavra Lane. To znamená, že je umístěna tak, aby ji mohl najít pouze ten, kdo o ní již ví. Okolí obou architektonických památek - kostel a bašta - bylo docela protichůdné. Chrám zaplavila voda z bašty a archeologické výzkumy kostela v minulém století opakovaně zničily část šachty. Nová krajina měla vyřešit tuto stoletou konfrontaci.
Veškeré nové vybavení lze rozdělit do několika zón. Prostor kolem kostela dává příležitost vidět chrám ze všech stran. Na vrcholu bašty je panoramatické dětské hřiště a klidná část parku. Nábytek je jiný, protože scénáře využití prostoru se liší.
Lidé vždy chtějí vstávat co nejvyšší. A chtěli jsme dát návštěvníkům tuto příležitost díky stupňovité lavičce, která je v nejvyšším bodě a nabízí panoramatický výhled na Levý břeh Dněpru.













Druhá etapa památníku obětí Holodomoru

Výchozím bodem pro návrh památkové budovy je koncept smíchání s tektonikou a krajinou svahu Dněpru, poblíž Pechersk Lavra, místa, které má v historii Ukrajiny jedinečný význam. Budova muzea je umístěna na ose vedoucí z pohledu na stávající památku ve tvaru svíčky, připomínající oběti holodomoru - umělého Hladomoru na Ukrajině v letech 1932-1933.
Architektonická podoba budovy je obrazem myšlenky, jak osvětlit úmyslně skrytou pravdu o holodomoru (velký hladomor). Na skrytou historii je třeba pamatovat nejen tektonické vrstvy pokrývající budovu a architektonický zásah spočívající v skrytí těla budovy pod zemí, ale také změnou barvy vegetace, která poroste na střeše pokryté zeminou.
Rovněž charakteristická štěrbina střechy budovy a posun její poloviny má symbolický rozměr - ukazuje, jak akce lidí vedou k odhalení a odtajnění zločinu. Monumentální vstup do budovy, který se nachází ze strany památníku ve tvaru svíčky, je bránou vedoucí do vnitřku Země a ke skryté pravdě, která bude ukázána v expozici Památníku.

















Přehodnocení veřejného prostoru náměstí a centrálního jádra města

Příklady stratigrafie nalezené v divočině si v průběhu času zachovávají stopy svého vztahu. Zvažte roční prsteny kmene stromu. Duše stromu pomocí ročních prstenů vypráví svůj příběh o těžkých dobách sucha, mrazu a dobách prosperity, kdy kořeny stromu byly upevněny hluboko v zemi a kmen rostl, čímž se vytvořil základ pro další růst koruny. Každý rok nový kruh rozšiřuje kufr, aby byl silnější.

Každý, kdo se podívá na tyto prsteny, přichází do styku se světovou přirozenou metaforou paměti a jejich rozvrstvením jako vzpomínkami vyrytými v hmotě. Vzpomínka na minulost stromu v ní přímo ovlivňuje život rostliny. Žádná vrstva nemůže být odstraněna, protože každá z nich, společně s ostatními, tvoří současnou existenci stromu. Takže, pokud jde o věky a události, lidé kladou zkušenosti na opakování životních cyklů - držet se kořenů minulosti, žít v současném okamžiku s novými impulsy. Je to kolektivní paměť.

Stratigrafii ročních prstenů dřeva lze srovnávat s obraty historie území, lidí, a zejména může naznačovat vztah k minulosti. V dnešní společnosti je vše snadno zapomenuto, takže paměť je způsob vykoupení, který dává naději pro lepší budoucnost. Vrstvy historie lidí by neměly být odstraňovány jako roční kruhy stromu. Vymazání smutných událostí také znamená zapomenout na sílu a vášeň, které jim umožnilo překonat. Pamatovat si je být při vědomí a důležitější jsou stopy, které událost zanechala, než znaky vytvořené pro reprodukci paměti a asociace.



Ukrajinský dům na Evropském náměstí - místo, kde se Ukrajina setkává s Evropou (přehodnocení bývalého Leninova muzea)

Ukrajinský dům se stal místem mnoha společenských aktivit a místem svobodného tvůrčího projevu v prvních dnech revoluce důstojnosti. Cílem projektu je poskytnout prostor pro rozvoj mladých sociálních praktik a iniciativ k transformaci společnosti a přeměnit život bez skořápky bývalého Leninova muzea na jedno z nejlepších multifunkčních kulturních center v Evropě. Ukrajinský dům by měl být otevřen návštěvníkům z celého světa a sloužit jako živá reklama na ukrajinské hodnoty zrozené během Revoluce důstojnosti: svoboda, důstojnost, jednota a komunita. Projekt nabízí gentrifikaci budovy, její naplnění novými funkcemi při zachování stávající struktury. Projekt se opírá o stávající bezpečnostní požadavky. Vzhledem k tomu, že budova byla vytvořena jako druh „panteonu“ a poté změnila svou funkci, je nutné upravit její měřítko a přivést ji na lidskou úroveň.





Pmatnik hrdinů Nebeské setniny

Podle plánu architektů zakřivený tvar komplexu zobrazuje obtížný způsob, jak ukrajinský lid bojovat za svobodu.
Na začátku, na straně Maidan a Khreshchatyk, bude postaven pamětní stéla, která bude vrhat do kopce obloukem. Bude zahrnovat jména Hrdinů. Na obou stranách uličky bude vysazena 107 července - na památku. V nejvzdálenějším bodě bude kaple.
Na konci pamětní cesty bude zahrada, která bude místem odpočinku mezi budoucím muzemem Revoluce důstojnosti a Mezinárodním střediskem pro kulturu a umění.





Muzeum revoluce Důstojnosti

Během revoluce důstojnosti, protestující, přicházející z Maidan Square, zaútočili na kopec. Nová budova muzea, umístěná na vrcholu kopce, symbolizuje rozhodující okamžik bouře a převádí tento obraz do konceptu „pěší budovy“. Kolem budovy je uspořádáno několik ramp různých šířek a připomínají bouřku kopce v koncentrované podobě. Zároveň pokračují pěšky z náměstí Maidan na budovu. Tato procházka vede z obou stran na terasu, která poskytuje (reflexní) pohled zpět na náměstí Maidan. Navíc návštěvník zažije skvělý výhled na centrum města.

Návštěvník je vyzván, aby pokračoval v procházce do budovy a je veden různými výstavními prostory dolů, zpět do úrovně ulice. Zde by se mohli projít podél kontemplativní vodní nádrže k pamětní zahradě před Mezinárodním střediskem pro kulturu a umění. Památník a muzeum jsou ve vzájemném vztahu a nabízejí přehodnocení a vzpomínku na důstojnost jednotlivce ve vztahu ke společnosti a zemi, jak se posouvá do budoucnosti.