pondělí 16. března 2020

Eliška Kořínková 16.03.20

Dobrý den,
nahrávám rozpracovanou verzi konceptu mateřské školky "Na schodech"
Chtěla bych zpracovávat Waldorfskou školku na pozemku Sever. Principem fungování je velká otevřená hala s možností oddělit a zcela uravžít menši prostor pro každou z obou tříd.




Přemýšlím, že by mohla být část budovy úplně pod teréném. Celá zakopat asi nepůjde kvůli světlu které je potřeba v obou třídách.

Tady jsou rozpracované půdorysy v počítači s přibližnými rozměry, tak aby prostor na dítě vycházel podle norem






A ještě řez, ze kterého je doufám patrné řešení "pobytového schodiště"

3 komentáře:

  1. Hezký den Eliško,

    líbí se mi práce s terénem. Varianta se zakopáním je lákavá, ale nemyslím, že je řešením takto napůl. překážkou jsou ony třídy, ale ani u nezakopané varianty není jejich pozice ideální. Zkuste se zamyslet, dát třídy někam jinak. Je to s hernou ta nejdůležitější část, a přitom je jaksi "vzadu". Určitě nějaké řešení najdete, a myslím, že si s tím vyřešíte i možnost školku celou zakopat. Jaký je rozdíl mezi třídou a jídelnou? Nejde tyto prostory sdružit? nemají sklady příliš luxusní polohu? prosím nakreslete přesný průběh stávajícího terénu do řezu. Už v této chvíli nakreslete nábytek (šatny, stolečky, židličky, atd.). Na wc nevypadá dobře to umyvadlo vedle sprchy), naznačte mezi mísami wc i paravánky.

    OdpovědětVymazat
  2. Eliško,
    Zaujalo mě, že zvažujete Waldorfskou mateřskou školku. Máte s tímto typem vzdělávání nějakou zkušenost? Mohu vám velmi poradit, když se napíšete na konzultaci ke mě na blogu http://tomasklanc.blogspot.com/, nebo mě kontaktujete jinak třeba mailem tomas@klanc.cz . Konzultuji hlavně konstrukčňáky na skypu, poradím vám ale i se školkou, protože moje obě děti do Waldorfské školky chodí a budou pokračovat ve waldorfském vdělávání i na základce.

    OdpovědětVymazat
  3. Eliško, doplňuji i svou reflexi. Prosím, v situaci si najděte a zvýrazněte kudy do domu budou chodit pěší a jak se tam dostanou dodávky se zásobováním abyste věděla jak bude dům fungovat v rámci širších vztahů a souvislostí. Přikláněl bych se k tomu, abyste dům zemí nezahrnovala, ani částečně. Dům na svahu bude patrný vždy – minimálně při pohledu z banky a je tak velký, že kdybyste se snažila aby třeba byl celý neviditelný, tvořil by v parku vždy divnou překážku – ploty atd. Zaráží mne, že centrální část nemá vztah k okolí – okna nevedou na terén - přijde mi to škoda. Výdejna jídelny na terase bude patrně překlep. Z čeho bude interiér, jak bude působit exteriér domu? Má to celé vyznít jako křehká krabička ze dřeva, nebo to má působit jako něco co je na tomto jižním svahu odjakživa? Tedy zvenku třeba porostlý kámen a uvnitř poněkud tajemný jeskyňovitý prostor? OB.

    OdpovědětVymazat