středa 25. března 2020

Vasyl Nykolyshyn: Panteon: mapy Kyjeva 26.3


10 st.


13 st.


rozvoj centru mesta 10-13st.


15 st.



18 st.


20 st.


21 st.

1 komentář:

  1. Vasyle, my se ten Kyjev naučíme! Historické mapy jsou skvělé, prosím správně je natočte – to znamená dát si je do správné polohy ještě před vložením na blog. Pak bych chtěl ještě poprosit – vložte a sesaďte všechny historické mapy do jednoho souboru – nejlépe v photoshopu jako různé vrstvy. Už je to správné sesazení bude práce, a je možné že historické mapy bude nezbytné trochu natahovat. Budete si tak ale moci jen zapínáním různých historických vrstev spolu s regulací průhlednosti hledat co a jak je kde podstatné, co a jak se kdy kde měnilo. Jen ta řeka a její nábřeží jak se proměňuje. Pro Vás to bude práce na pár hodin (to precizní sesazení) ale my se v tom hlavně dokážeme orientovat. Pak si přes takto sesazené mapy budete moci dát na Vámi zvolenou centrální část pro důkladnější rozpracování ortofoto s větší podrobností a rozlišením (někde mezi tou gigantickou sochou a původní pevností někdy z pátého století, včetně vazeb na vodu).

    To vše bych chápal jako skvělou přípravu. Pak by bylo dobré, abyste si udělal něco jako pocitovou mapu centrální části (tu bych už také omezoval, abychom neřešili až těleso hráze přehrady). Ta pocitová mapa by vymezovala jak je tam která část vnímána, používána, prožívána. Už jste to naznačoval – kde je obchodní třída, kde je společenské centrum, kde jsou ty historicky nejcennější oblasti a tudíž tam panuje zcela odlišné naladění. Pokud tam takovéto sociologické průzkumy už proběhly, tím lépe!

    Po této pocitové mapě, která bude zobrazovat aktuální stav života ve městě si uděláte mapu problémovou – tedy které části a oblasti vnímáte jako problematické, špatně propojené, nebezpečné, urbanisticky nevyhovující nebo s prací s veřejnými prostory neodpovídající hodnotám toho místa. Určitě nás bude zajímat řešení dopravy – jak osobní tak veřejné jak je to s pohybem pěších, jak je to s cyklisty – jsou tam nějaké městské cyklostezky, neb nadregionální cyklostezky? Všechno to s ohledem na měřítko – jak velké jsou v Kyjevě čtvrti města – tedy oblasti, které jsou vnímány, že jsou pro obyvatele domovem, tedy v běžné docházkové vzdálenosti. Je vůbec centrální část města možno rozdělit do nějakých úceků, částí, čtvrtí které jsou tam vnímány i jeho obyvateli?

    Opět i tady bychom zůstali v nějakém užším centru. Bude ale dobré – pokud tyto analýzy budete vkládat ve photoshopu do celkové mapy Kyjeva – že v případě nejasností v menším měřítku zazimujeme a zajedete mimo takto blíže vymezené centrum.

    No a pak na základě 1)soutisku historických map 2)pocitové mapy současného stavu 3)problémové mapy – si začnete dělat svůj vlastní pohled na věc. Už jsme to začali řešit na naší první konzultaci, ale čím více a podrobněji to bude podloženo, tím lépe. Pokud bude výstup předdiplomu jen bod 1), 2), 3), už to bude postačující. Ale jako i u ostatních diplomantů bude dobré, když na konci práce na předdiplomu budete mít už úplně jasno co konkrétně bude výstupem diplomní práce a už byste to měl mít nejen rozmyšleno ale pokud možno i nakresleno… předdiplom děláte proto aby Vám pomohl s diplomem, aby diplom byl skvělý.

    A určitě k tomu přibyde i bod 4) příklady dobré praxe, šité na míru Vašemu zadání.

    Abychom nezapomněli – dejte si dohromady veškeré práce týkající se předmětu Vašeho zájmu, které ve městě už byly vypracovány. Zejména by mě zajímalo, jaké záměry měli s městem plánovači v padesátých letech. Stejně tak by mě zajímaly urbanistické úvahy posledních cca třiceti let. Možná se proto spojte s nějakými místními dobrými architektonickými a urbanistickými kancelářemi, s místními školami architektury. Prostě abyste se orientoval co již bylo vypracováno. Ať Vám poskytnou maximum podkladů.

    Má město odbor územního plánování? Má město nějakého městského architekta? Prověřte, zjistěte, spojte se s nimi a získejte i od nich maximum podkladů.

    O.B.

    OdpovědětVymazat