čtvrtek 9. dubna 2020

Jonáš Jakůbek 9.4.

Předešlá dispozice měla následující problémy:
1- Denní osvětlení příd- třídy jsou na sever a každé se dostane světlo v jinou denní dobu
2- Ložnice je moc velká, proč je nahoře?
3- Střešní prosklení- přehřívání
4- Celkově zefektivnit dispozici.

V reakci jsem upravil dispozici takto:
1- Třídy jsem přesunul na Jižní stranu. Nad ně jsem umístil do patra mírně předsunuté ložnice pro vytvoření horizontálního stínění nad jižními okny (viz třetí obrázek).
2- Ložnice nebudou mít rozměry dané půdorysem místností pod nimi a nutností jejich osvětlení ale potřebou umístit tam postýlky pro děti. Ložnice jsou v Patře nad třídami z tohoto důvodu: Děti v jednotlivých třídách budou mít kdykoli možnost jít si odpočinout do svojí ložnice. Prostor pro odpočinek by měl být oddělený od hlavního společného prostoru, který je pocitově spíš "veřejný". Ale zároveň by ložnice měla mít kontakt s tímto prostorem aby odpočívající děti měly přehled, co se děje a mohli se kdykoli rozhodnout, jestli se chtějí přidat. Proto jsou zde umístěny klouzačky a schody do každé z tříd.  Děti se mají se svojí ložnicí identifikovat a cítit se tam bezpečně. Ložnice má dva režimy: Individuální odpočívárna a Ložnice s postýlkami pro spaní po obědě. Ložnice jako HomeSpace je základní myšlenkou domu.
3- Centrální převýšený prostor bude osvětlen bočními okny s možností vnějších žaluziií. Střecha je neprůhledná a celistvá.
4- Zrušil jsem rozdělení šaten a umýváren podle tříd. Potřebují se děti identifikovat s botníkem, nebo záchodky? 


 Jižním směrem jsou v přízemí celoplošně prosklené třídy (herny) v přímém kontaktu se zahradou. Nad nimi Ložnice. Shora dům vypadá hrozně. Chci ložnici s šikmou střechou, protože bych nerad aby se děti cítily, že spí v krabici od bot. Do prostředí se ale šikmá střecha spíše nehodí. Kombinace ploché střechy a šikmé nevypadá dobře. Tímto rozporem se musím dále zabývat.
Koncepční skica představ dítěte: Nahoře je představa dítěte, jak by měla vypadat školka- dítě nakreslí co je uvnitř a co je pro něj důležité. Dole je forma, kterou učíme děti jak vypadá dům. Koncept se snaží pojmout obě myšlenky.

Žádné komentáře:

Okomentovat