pondělí 4. května 2020

Střekov 4. 5. 2020


Dobrý den,

v minulých komentářích, za které děkujeme, nás zaujala myšlenka pevné linie nábřeží a "útulnějšího", obytnějšího vnitřku Střekova.


Takto chápeme náš aktuální koncept:


 



Rozhodly jsme se primárně pokračovat ve variantě, kterou jste nám i Vy doporučil, tj. dominanta s novým parkem a pavilonkem při vstupu na Střekov.
Prozatím jsme se zaměřily na severní část Střekova, kde budou zásahy nejvýraznější.

Navržené budovy včetně naznačených výškových úrovní jsou vidět v půdorysu a 3D pohledech.





nábřežní fronta z protějšího břehu:
z Benešova mostu:
vstup na Střekov: průhledně je naznačen pavilon
od pošty (bez stromů)
od nové MŠ (v popředí nalevo)
od dominanty směrem k soudu
pohled Hviezdoslavovou ul. od sila k nábřeží, na levé straně nový blok s lidlem a garážemi v parteru, napravo stávající hala

Oproti původní varinatě jsme přesunuly novou MŠ (pořád si myslíme, že při navýšení počtu obyvatel bude potřeba). Situovaly jsme ji společně se ZŠ na sever území, kde vznikne i malý sportovní areál, využívaný školou i veřejností.
Snažily jsme se ucelit nábřežní frontu, domy jsou směrem k nábřeží vyšší. K tomu se pojí i dotvoření "bloků" na úplném jihu a severu, kvůli kterým jsme zbouraly některé stávající domy. (A zatím nevíme, jestli jsme s tím spokojené).

Budovu soudu ponecháváme ve formě kanceláří. V její bezprostřední blízkosti navrhujeme parkovací dům. Myslíme si, že by v území vyřešil spoustu problémů a že by bylo možné jej pojednat tak, aby jeho fasáda hezky dotvářela nábřežní frontu.


Dál bychom se chtěly věnovat bližšímu řešení uličního prostoru a náplni vnitrobloků, zeleni a primárně prostoru nového parku. 

Děkujeme,
Kristýna a Sylvie

1 komentář:

  1. Děkuju, od úprav veřejného prostoru jsme se tu skvěle posunuli ke koncipování kusu města! První dvě skici mi přijdou nejlepší - to je ono. Ale když se pak podívám na rozpracování dál do objemů, ta jednoduchá myšlenka se ztrácí. Tedy - i z prostorového působení by měla být jednoznačně čitelná dominance nábřeží. To pak musí být přehlednější. Zkuste si všechny nové objemy na nábřeží výškově srovnat s objektem soudu. Zkuste tam udělat "hradbu" na břehu. Ale hlavně se pokuste s nábřežím pracovat jako s kontinuální linií. Jak pak navázat blok počátku dvacátého století s modernistickým soudem - tedy jak je novou zástavbou propojit aby vyzněl celkový koncept, který máte na prvním obrázku prezentace - to je téma! A ten vnitřní Střekov - idea skvělá, ale pak mi skoro až přijde, že bych dominantu v místě budoucího Lídlu skoro až vypustil. Tedy - měla by hrát "jinou" hru než to nábřeží. Takto tam ta dominanta válcuje nábřeží a pokouší se být konkurentem sila. Daleko lepší úvaha je, že tento prostor je vymezen dominantami nábřeží a silem jako topologickým centrem spodku Střekova. Vzhledem k tomu, že je v průmyslové zóně a ještě chvilku asi nebude "obyvatelný", ty vaše dvě centra přebírají "měkké" společenské funkce. Jsou pak velmi jasně vymezené a chráněné. Pokud tedy pak dominanta v místě Lídlu, pak daleko jemnější, intimnější. Daleko spíš než objemem bychom ji definovali třeba společenskou funkcí. Láká mě přirovnání k Central Parku v NY. Na nábřeží by se měly všechny barák tlačit podobně jako si v NY užívají toho volného výhledu a zeleně v centru města. Ty dvě společenská centra co tam máte bych pak přirovnal k drobným náměstíčkům středního, nebo dolního Manhattanu, vždy s velmi specifickým zaměřením. Místo sila Empire. Místo soudu objekt OSN, který se také ve své době pokoušel změnit řádkové založení města - ale neuspěl. Z NY si jako příklad nábřeží neberu, protože tam je jeho linie neustále rozšiřována a posouvána do vody. Proto se mi pro naše potřeby labského nábřeží daleko víc líbí přirovnání k linii Central Parku.

    OdpovědětVymazat